ФИТНЕС

Това не е зала с уреди за упражнения, а начин на живот и мислене.

Ако сте осъзнали, че пътят до работа и обратно не е достатъчен, за да сте здрави, бодри и да поддържате добрата форма на тялото си, значи имате нужда от спорт, или иначе казано – от фитнес.

ЛФК 

Лечебната възстановителна или коригираща гимнастика е един метод в кинезитерапията и рехабилитация за коригиране и укрепване неправилната стойка, отстраняването на болки в раменния пояс, гърба и шията. Причините могат да се крият както в изменения на междудисковото пространство, така и в самите прешлени. Нерядко проблемът идва от “разместване” на един спрямо друг съседни прешлени (т.нар. спондилолистеза).

ЛФК включва физически упражнения с приложен характер за коригиране и наместване на гръбначния стълб, засилване на паравертебралната мускулатура, еластичност и издръжливост. Освобождаване на притиснати гръбначно мозъчни нерви, премахване на болката и ограничената подвижност.


АКВААЕРОБИКА

Поради специфичните си физични характеристики, Водната среда е доста по- различна от въздушната: с по- високо съпротивление, по- дълго действащи инерционни сили, температура, подемна сила и т.н. Всички тези особености многократно увеличават ефекта от извършването на физическа работа, в сравнение с тренировки „на сухо“.
1. Много добре се тренира равновесие и координация.
2. Развиват се мускулната сила и издръжливост по един много елегантен и атравматичен начин. Мускулите буквално се извайват във водата, увеличават своята сила, без да се стига да хипертрофия, което означава, че мускулите придобиват една леко издъжена форама, подобна на вретено, и в същото време са здрави, силни и стегнати.
3. За разлика от сухите тренировки във фитнеса, вероятността от навяхване, изкълчване или казано по бабешки „сецване“ е в пъти по- малка.
4. Придобива се по- голяма издръжливост (качество, което дава възможност да се извършва определен вид работа дълго време, без да настъпва силна, непреодолима умора)
5. Повлиява се изключително благоприятно работата на сърдечно- съдовата и дихателна системи
6. Има подчертан закаляващ ефект
7. Има силно изразено положително влияние върху психо-емоционалния тонус (с други думи- във водата е весело и приятно :))

ПОХОДИ

Теренното лечение (лечебно ходене) е вид активна кинезитерапия, при която най-автоматизирания двигателен навик у човека – ходенето се използва с лечебна цел. Това става чрез привикване и трениране на организма към постепенно нарастващо физическо натоварване.

ТАНЦОТЕРАПИЯ

Танцотерапията е направление от съвременната медицина, но корените й произхождат от древността. Танцотерапията е проверена през хилядолетията – абсолютно надеждно и най-приятното средство за лечение на много болести и обезпечаване на здравето и дълголетието. Танцетерапията е доста ефективна. Според статистиката танцьорите живеят дълго и са щастливи хора. Те до дълбока старост запазват млади душата и тялото си. Танците не са елексир за безсмъртие, но те са елексир за вечна младост.